Sminktermék utánzatok – AliExpress, iOffer és hasonló rendelős oldalak

May 29, 2017

már régóta fontolgatom, hogy írok egy bejegyzést erről a témáról, hiszen ha már csak egy ember is elolvassa és megfogadja a tanácsom, akkor megérte. NAGYON közel áll a szívemhez ez a topic, valamiért évek óta rettentően irritál, és sajnos látom hogy ahelyett hogy alábbhagyna, egyre csak nő a márkautánzat sminktermékek iránti kereslet. gondolom senkinek sem kell bemutatni, reneszánszát éli ez a piac, a csapból is fake Kylie lipkitek, MAC rúzsok vagy Anastasia paletták folynak. rengeteg blogon lehet olvasni ezek teszteléséről, mint ‘dupe’ termékek, rengeteg AliExpress, iOffer haul található YouTube-on, és sajnos látom hogy ez Magyarországon sincs másképp, nagyon nagyon sok lány rendel hamis sminktermékeket. (ezek egyébként nem klasszikus értelemben vett ‘dupe’, azaz helyettesítő termékek, ezek márkás termékek kifejezett hamisítványai. dupenak, azaz helyettesítőnek egy olyan terméket nevezhetünk, ami például más márkájú, általában olcsóbb árkategóriájú mint a szóban forgó sminktermék, de nagyon hasonló a színe, állaga, stb., így annak tökéletes helyettesítője. példának okáért egy L’Oreal rúzs, aminek nagyon hasonló a színe és az állaga mint egy MAC rúzsnak, de fele annyiba kerül.)

leszögezném, hogy ezzel NEM megbántani, vagy bírálni szeretnék bárkit is, aki valaha rendelt, vagy esetleg rendszeresen rendel hamisított sminktermékeket (vagy hamisított bármit). egyáltalán nem az elvről van szó, mindenki a saját lelkiismeretével számol el, mindenki eldönti neki mi fér bele, nem az én tisztem ítélkezni. ebbe nem is mennék bele mélyebben, egyetlen dolgot szeretnék csak kifejteni a témával kapcsolatban, ami pedig a következő:

értem, és megértem, hogy nem mindenki teheti meg, hogy drága, márkás dolgokat vásároljon. ez különösképp vonatkozik az olyan fiatal lányokra akik még iskolába járnak, nyilvánvalóan nincs saját keresetük, de látják hogy a csapból is ez folyik, mindenkinek ez van, enélkül nem menő senki. DE ez egy percig sem ad okot arra, hogy megbízhatatlan forrásból származó kemikáliákat kenjünk az arcunkra.

a rendszeres sminkelés alapjáraton is igénybeveszi a bőrt, főleg ha nem vagyunk szakértők a témában és nem tudjuk olyan sebességben visszaápolni a leharcolt bőrt, ahogyan a sminkeléssel roncsoljuk. persze ez normál esetben nem annyire drámai dolog, de évek alatt észrevehető a változás, és gondolom senki nem akar harminc-negyven éves korára úgy kinézni, mint a saját öreganyja, úgyhogy én azt tanácsolom, figyeljük oda arra hogy mit használunk.

ebből egyenesen következik, hogy hiába néz ki ugyanúgy, vagy közel azonosan egy aliexpresses rúzs vagy szemfesték mint az eredeti, EGYÁLTALÁN NEM az van benne. ezek nincsenek bevizsgálva, nem azokból az alapanyagokból készülnek, mint eredeti megfelelőik. ez a következő két okból fontos:

 

  • egyrészt egyáltalán nem lesz olyan a fedése, a színe, a tartóssága, mint az eredetinek. lehet, hogy a palettában ugyanolyan színűnek tűnik, de ha felkened az ecsetre, valószínű hogy a leghalványabb eredményt sem tudod majd elérni vele, mert egyszerűen más festékből van, nem pigmentált, olcsó, silány minőség. ha sikerül is felkenni, nem lesz tartós, nem fog szépen mutatni, lekopik fél óra alatt. nem egy ismerősömnek vannak ‘Kylie’ lip kitjei, ‘eredetiek’, amik két perc viselés után kicserepesednek, leperegnek, összeragadnak a szájon. thanks but no thanks. kinek van erre szüksége? lányok, ha ezeket ingyen dobálják utánatok, akkor se használjátok, pénzt pedig főleg ne adjatok ki érte.

 

  • másrészt ahogy már az előbb is említettem, ezek NAGYON nem tesznek jót a bőrnek. akkor már ezerszer inkább egy catrice, essence, vagy bármilyen drogériás termék, ami azért van a piacon, mert átment azokon a vizsgálatokon, amik szükségesek a piacra dobásához és az európai sztenderdeknek megfelelő anyagok vannak benne. nem, ez nem azt jelenti hogy csúcsszuper minőségűek, szép a fedésük és tartósak, de jóval csekélyebb az esélye, hogy szétroncsolja a bőröd. bár nem vagyok a drogériás sminktermékek kifejezett rajongója, de ha kell akkor már inkább onnan választanék valamit a bőrömre.

 

ugyanez vonatkozik a hamisított ecsetszettekre, kiegészítőkre. csak nem várjuk el, hogy a pár dolláros 24 darabos szett ugyanolyan minőségű lesz, mint az az ecset aminek darabja 11.000 forint? eredeti ecsetből is lehet simán kifogni olyat, ami hullik, nem szépen viszi fel a festéket, szóval bele sem merek gondolni hogy ezek a pár dolláros utánzatok hogyan teljesítenek. itt hálistennek nem áll fenn a bőr rongálásának veszélye, viszont totál felesleges pénzkidobás az egész, főleg hogy ezek a sokdarabos szettek általában teljesen indokolatlanok, mivel egy hobbisminkes átlagember teljesen tökéletesen elvan 5-10 különböző sminkecsettel. ezeket be lehet szerezni egyesével, először a fontosabbakat, később már a különlegesebbeket. vannak olyan márkák, mint például a morphe vagy a zoeva, amik remek ecseteket, ecsettartókat és úgy összességében sminktermékeket gyártanak, elérhető áron és nagyon jó minőségben. aki pedig mindenképp ragaszkodik egy ABH termékhez, inkább spóroljon rá 1-2 hónapot, és ahelyett hogy megvesz három kamuterméket, gyűjtsön egy igazira, mert annak olyan is lesz a minősége. nem győzöm hangsúlyozni, mekkora pénzkidobás MINDEN sminktermék utánzat, hiszen garantáltan úgyis a kukában landol! egyszerűen hiába veszi meg az ember, nem fogja vele ugyanazt a hatást elérni. azt már tényleg csak nagyon félénken és halkan biggyesztem ide, hogy nem tudok olyan szituációt elképzelni, amikor büszkén vagy örömmel vállalnám fel bárki előtt, hogy épp egy fake lipkitet használok. egyszerűen nem éri meg, akárhonnan is nézem a dolgot.

őszinte szívvel remélem, hogy hamarosan kinövünk ebből a trendből. épp elég kellemetlen hogy még mindig vásárolunk hamisított táskákat, cipőket, ruhákat, de az nagyon nem oké, hogy ismeretlen helyről származó cuccokat kenegetünk a szemünkre, szánkra, vagy a bőrünkre.

kezeljük helyén a dolgokat – rendeljünk aliexpressről DIY projektekhez csillámot, papírfüggőket, művirágot, washi tapet, színes tollakat, stb. stb. ezeket amúgy is megvennénk itthon a papírboltban nagyjából húszszoros áron, szóval ez tök oké. ha lehet, NE rendeljünk műanyag táskát, pénztárcát, mac rúzst, parfümöt, cipőt, szemfestéket, alapozót, arckrémet, stb.

legutolsó sorként idebiggyeszteném, hogy nem önmagát az internetes vásárlást hivatott bírálni ez a bejegyzés, hiszen ez egy csodás dolog, ami nélkül jóval szomorúbb lenne az én életem is. viszont tényleg érdemes odafigyelni arra, hogy mit hol és miért vásárolunk meg.

Leave a comment

Your email address will not be published.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés