Ecsetek: mi kell a mindennapos sminkeléshez?

June 14, 2017

sokáig azt hittem, hogy ecsetekből minél több annál jobb, de az évek során be kellett látnom hogy bármennyi ecsetet is veszek, úgyis folyton ugyanazok után fogok nyúlni. így hát összeszedtem azt a pár alapdarabot ami szerintem mindenki kollekciójában méltan megállja a helyét, mert szükséges és hasznos a mindennapi átlagsminkek elkészítéséhez. fontos tudnivaló, hogy egy ecset nem lesz kevesebb a másiknál, csak mert szintetikus szőrből készült – sőt, sokszor ez még jobb is az adott anyag felviteléhez. (persze jó minőségű szálak kell hogy legyenek) arról nem is beszélve, hogy mára már rengeteg kiváló minőségű szintetikus szőrhasonmás létezik, ami egyben állatbarát megoldás is. aki mélyebben bele szeretné ásni magát a témába, annak ajánlom hogy olvasson utána részletesen, mert különféle állagú/anyagú termékekhez általában különféle szálú ecsetek jók, illetve ma már félig szőr – félig szintetikus ecseteket is gyártanak a legprecízebb felvitel érdekében. 

 

1. ha az alapoktól kezdjük, akkor értelemszerűen az alapozó felvitele az első lépés, amihez én személy szerint évek óta beautyblendert használok, de az elmúlt hetekben a munkáim során kérdezgettem az összes lányt akit sminkeltem, és legalább 80%-uk azt mondta, hogy az ujjaival viszi fel az alapozót. a maradék pár lány pedig ecsettel, olyanba viszont nem botlottam aki szivacsot használ. az én személyes véleményem az, hogy itthon sokan megveszik a DM vagy Rossmann által kínált rossz minőségű sminkszivacsokat, mielőtt vennének egy drágát, hogy egyáltalán kipróbálják milyen. ezzel csak az a gond, hogy egy igazi beautyblender és egy pár száz forintos szivacs TELJESEN más, de tényleg teljesen, TELJESEN, nem tudom hogyan kihangsúlyozni hogy mennyire össze sem hasonlítható. igen, igen, tudom hogy nem mindenkinek olyan fontos a sminkelés hogy kifizessen 5-6.000 forintot egy apró szivacsért, DE akkor már ne is vegyen másmilyet, mert tényleg (!!!) nem-lesz-ugyanolyan. sőt, még hasonló sem! ez szimplán annak köszönhető, hogy egészen más anyagból van. az olcsó variációk kemények, szinte ütögetni lehet velük az arcot, míg egy jó sminkszivacs, mint a beautyblender, annyira puha hogy szinte 1 mm-esre össze tudod nyomni a tenyeredben. minden víz kijön belőle, elképesztően puha és ruganyos, nagyon puha és kíméletes a bőrön is, teljesen más a felülete, nem gumiillatú, stb. ez csak azért fontos, mert pontosan emiatt tudja gyönyörűen felvinni az alapozód, és pontosan emiatt kerül tízsszer annyiba mint a többi szivacs. remélem nem kell mondanom, hogy azzal sem vagy beljebb ha egy beautyblender utánzatot veszel, tehát ha az ezen a néven futó szivacsot rendeled meg eBayről, AliExpressről, stb. … tényleg nem a neve a lényeg, hanem hogy miből van! ezzel nem lehet trükközni, ebből az eredeti kell.

 

VAGY

 

a real techniques miracle complexion sponge! szinte tökéletes mása a beauty blendernek, annak ellenére hogy máshogy néz ki. én például évente egyszer vagy kétszer veszek maximum beauty blendert (hozzátartozik az igazsághoz, hogy én napi többször használom, tehát nálam eléggé igénybe vannak véve), de általában mindig van 1-2 real techniques szivacsom is, ami közel azonos élményt nyújt sminkelés közben. ez is nagyon jó anyagból van, majdnem teljesen összepréselhető szintén mint a beautyblender, egészen kicsivel rosszabb csak az állaga. akit érdekel, nézegessen meg pár videót youtubeon, rengeteg összehasonlító review van. a legjobb pedig, hogy ez a szivacs itthon is beszerezhető csupán 2.300 forintért, például itt.

 

 

ha mégis inkább az ecset mellett döntesz, akkor viszont neked kell kikísérletezned, hogy neked mi válik be a legjobban. általában három alapvető forma létezik, a lapos fejű alapozóecset, a kerek dóm alakú, tömött alapozóecset, vagy a lapos, tömött fejű alapozóecset. ezeken kívül persze van még sok más féle, sréhen vágott, lyukas közepű, stb., de a legtöbb márka mindig ezt a három formát gyártja.

 

 

én személy szerint ( de ez tényleg személyes preferencia ) utálom a lapos fejű alapozóecseteket, szerintem egy tömött fejűvel sokkal szebben és nem utolsósorban könnyebben lehet dolgozni. sok profi sminkes a mai napig lapos fejűt használ, de szerintem manapság már kicsit elavult, én sokkal jobban szeretem az új féle, modernebb alapozóecseteket. viszont függetlenül attól, hogy milyet választasz, mindegyikhez kell egy kis idő hogy hozzászokj, utána pedig egyre ügyesebben és gyorsabban tudod majd felvinni vele az alapozót.

a korrektorecsetekre itt nem térnék ki, mert szerintem feleslegesen foglalják a helyet egy mindennapi ecsetkészletben. korrektort könnyen fel tudsz vinni az ujjaiddal is, vagy akár egy beautyblenderrel. a későbbiekben tervezek majd egy top 5 kedvenc ecsetem bejegyzést írni, amiben konkrét márkák konkrét termékei szerepelnek, abban lesz egy multifunkciós ecset ami korrektorfelvitelre is alkalmas, ha úgy adódik.

 

2. második alapdarabnak egy púderecsetet javaslok, erről sok minden nem mondható el, vannak tömöttebbek, kevésbé tömöttek, én személy szerint az elsőre szavazok. minél nagyobb az ecset feje, annál lazábban, jobban eloszlatva lehet felvinni a púdert. (amit egyébként így érdemes – felesleges belőle túl sokat használni, és nem is mutat szépen) létezik belőle pici, ’kabuki’ fajta, vagy rendes hosszú nyelű változat. szerintem tényleg teljesen mindegy, a lényeg hogy puha, jó minőségű szálakból legyen, minél selymesebb, annál szebben fogja felvinni a púdered.

 

 

 

3. kontúr, pirosító és highlight ecsetnek egy kezdő vagy mindennapos készletben egyetlen ecsetet is nyugodtan használhatunk. (highlightot a legszebben egy fan brush tud felvinni, de ez abszolút nem alapkellék, a sminkrajongóknak viszont erősen ajánlott.) ehhez is létezik többféle formájú ecset, de a két leggyakoribb fajta a dóm alakú, puha szálú pirosítóecset, vagy a sréhen levágott változata. az utóbbi alkalmasabb kontúrozásra, mert koncentráltan viszi fel a terméket, jobban irányítható hogy hova kerüljön a legintenzívebb szín, viszont az előbbivel egy sokkal puhább, természetesebb hatást érünk el. míg a púderecsetnél előny ha jó nagy, itt pont arra érdemes törekedni hogy minél kisebb legyen a feje, persze a kontúr / pirosítóecset határain belül – ha túl nagy a feje akkor összevissza fogjuk maszatolni a színt, míg ha kicsi akkor könnyebb irányítani hogy jó helyre kerüljenek a színek.

 

 

 

4. szemöldökecset – számomra abszolút nélkülözhetetlen kellék, mert aki látta már egy videómat is az tudja, hogy szinte semmi szemöldököm nincs. sajnos ez gyárilag ilyen, nem szedem, nem csinálok vele semmit. nincs se színe se formája, úgy néz ki természetesen mint amikor tizenhárom évesek kicsupálják egy lendületből az egészet. a lényeg, hogy egy jó szemöldökecset megtalálása eszméletlen macerás – fontos, hogy ne legyen túl puha szálú, mert akkor össze vissza fog hajlani a bőrödön, és nem tudsz vele precíz vonalakat húzni. az sem jó, ha túl nagy és széles az ecset felülete mert akkor vagy cara delevingne szemöldököt húzol, vagy hosszú percekig fogsz szenvedni a feleslegesen odakenődött rész letörlésével és szétmaszatolásával. tehát ideális esetben egy olyan ecsetet kell találnod, ami megfelelően sűrű, lehetőleg nem hosszúszálú (minél rövidebbek és tömörebbek rajta a szálak, annál jobb lesz a vonalvezetése) és nem alkalmatlanul nagy a szemöldököd vastagságához képest. ennek tetejében az sem árt, ha a másik végén egy kis kefe van amivel át tudod fésülni a szőrszálakat. NEM értem, hogy mi a létjogosultsága a drogériákban kapható ceruzák végén lévő műanyag (???) kefének, sem a sima, egy irányba álló sőrtéjűnek. nekünk ideális esetben olyanra van szükségünk ami egy szempillaspirál fejére hasonlít, azaz henger alakú és a sörtéi is szőrből vannak.

 

 

ezzel a négy ecsettel abszolút le is tudható a mindennapos sminkelés, én ha muszáj valahova sminkben mennem akkor ezeket használom rituálészerűen. nyilván egy komolyabb, erősebb, esti vagy alkalmi smink így nem készíthető el, de egy átlagember igényeihez ez szerintem tökéletes.

 

+ annak, aki szeret és szokott szemhéjat festeni rendszeresen, két alapecset szokott még elengedhetetlen lenni: egy színfelvivő és egy satírecset. előbbiből és utóbbiból is nagyon sok méret látezik, de formára általánosítható, hogy a színfelvivő egy lapos és tömött ecset, míg a satírozó általában nagyobb, dóm alakú, kevésbé tömött. ha magunkat sminkeljük, mindkettőből bőségesen elég egy, hiszen a világos színt fel tudjuk vinni először, elsatírozzuk, utána jöhet az egyel sötétebb szín, utána a legsötétebb, stb. így elkerülhető az, hogy a világos színbe sötét ecsettel nyúljunk bele, illetve az is hogy három színfelvivő és három satírecsetet kelljen folyton magunknál tartanunk.

 

 

bónusz tipp, hogy sminkelés közben SOHA ne vizezzük be az ecsetet, ecsettisztítóval se fújjuk be, mert többet ártunk mint használunk. egy színfelvivő vagy satírecset nem lehet nedves semmilyen körülmények közt, mert akkor rátapad a szemhéjpúder és soha az életbe nem kened fel normálisan a szemhéjadra. eloszlatott applikáció helyett az fog történni, hogy ahova először odaérinted a szemeden a vizes ecsetet, ott lesz egy folt erős szín, amit semmilyen körülmények közt nem fogsz tudni szétkenni, satírozhatod míg lemegy a nap. ha tisztítani kell a színt az ecsetből, egy száraz vattakorongon húzogasd addig amíg el nem tűnik a szín. ez tökéletesen meg fogja oldani a problémát.

 

ezek az én személyes alapdarabjaim, amiket mindig magamnál tartok és ha csak pár ecsetet választhatnék akkor biztosan ezek lennének azok. egy kezdő ecsetszettbe tökéletesek, egyesével, szép lassan is beszerezhetőek, hasznosak és nem csak a polcon fognak porosodni.

ha bármilyen személyes kedvencetek van, osszátok meg velem ♥

Leave a comment

Your email address will not be published.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés